2013. márc. 30.

Hogyan legyünk jó munkaadók

Sokan azt gondolják, hogy ha valaki jó munkaadó, akkor ott biztos henyélés zajlik, kevésbé produktív a vállalat. Nem egy esetben tapasztaltam, hogy a felsőbbrendűség, a megfélemlítés és szigor eszközével próbálják a munkavállalókat minőségi folyamatok végzésére serkenteni. Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez csak bukáshoz vezethet. Kérdés, csak a mikor.
Egy multinál lévő menedzser alkalmazta előszeretettel, hogy állandó stresszben tartotta az embereket, hogy bizonyítsa képes az adott szegmenst megfelelően, produktívan vezetni. Az eredmények döbbenetesek voltak, amiket persze a vezető nem látott  Megnövekedett a táppénzes napok száma, a kimutatásokat állandóan kozmetikázták, így elfedve a valós problémákat, esélyt sem adva azok megoldására.
A mérnöki csoportnál pedig az volt a "szokás", hogy a feladat körtől teljesen idegen task-okat is el kellett végezniük. Szinte már adminisztratív munkával telt naponta 1-2 óra. Mondhatnánk belefér, de akkor számoljunk egy kicsit:
Legyen a csoportban 8 mérnök. Akik napi 8 órát dolgoznak fejenként, havonta összesen 20 napot. Legyen a bruttó átlag órabérük 2 800 Ft. Ha csak naponta 2 órát foglalkoznak más dolgokkal (adminisztratív, gép beállítás, HR ügyek stb.), akkor egy hónapban az alábbi összeget dobtuk ki az ablakon:

8*2*20*2 800 Ft = 896 000 Ft

Igen, egy kis csoport esetén ez havi bruttó 896 000 Ft (járulékok nélkül!), amit az ablakon kidobunk. Döbbenet, igaz? És ez csak egy kis cég esetén. Ez éves szinten 10 752 000 Ft. Még mindig járulékok nélkül. Ha mondjuk egy technikust, vagy egy diákot bíznánk meg a csip-csup ügyek intézésével (mondjuk minimálbérért), akkor ennyi lenne az éves kiadás:

98.000 Ft*12 = 1 176 000 Ft

Szóval vegyük észre, hogy a mérnöki (vagy más szakképzett munkaerő) órabére nagyon drága és felelőtlenség azt elpazarolni. Tegyünk a kezük alá minden a munkához, megfelelő gépeket, szoftvert és ne nekik kelljen futkározni ügyeket intézni.
Alap feladatokhoz vegyünk fel technikusokat (mérések, excel táblák kitöltése, dokumentumok összeállítása stb.). És legyen a munka környezet munkavégzésre alkalmas és hagyjunk teret az alkotáshoz, amennyiben azt a munkakör megkívánja (lásd a google irodái).
A feladatkörök leírását ne csak írassuk alá a munkavállalóval, hanem mi is tegyünk annak érdekében, hogy valóban csak azokat a feladatokat végezze el, amiért felvettük. Hogy értéket teremtsen, és ez ne csak üres lőzung legyen.


Arról nem is beszélve, hogy ha adott munkára szabadúszó szakembert (freelancer) alkalmazunk, akkor semmilyen költséggel nem kell a munkabéren kívül számolnunk. Az "órabér" teljes mértékben a munkára lesz fordítva, az egyéb adminisztratív feladatokat nem nekünk kell intézni, vagy támogatni, finanszírozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook