2016. dec. 15.

Nest okos termosztát és Nest protect szénmonoxid érzékelő Magyarországon

Örömteli módon mostanában elég sok megkeresést kapok, hogy segítsek Nest termosztát vásárlásában. Adjak tanácsot, hogy használható-e itthon, merülnek-e fel kompatibilitási problémák.

Nest okos termosztát otthon


IoT fanként én még anno, a Google felvásárlás és a nagy hype előtt megtaláltam magamnak ezt az okos készüléket, de sajnos nem volt lehetőség Amerikából Európába rendelni. Egy véletlen és szerencsés beszélgetés folyamán az egyik ismerősöm testvérével tudtam hozatni Amerikából és a ház felújítás során 2013-ban felszerelésre is került, a Nest CO és füst érzékelővel együtt.
Persze ez nem volt ilyen egyszerű, mint leírni, így a blog bejegyzés célja, hogy segítsek eligazodni a Nest vásárlása és telepítése során felbukkanó kérdések között, illetve leírjam a tapasztalataimat, a bekötés módját. Azóta sok víz lefolyt Európában és ma már számos országban meg lehet vásárolni a készüléket. Mivel van különbség az US és az EU verzió között, így mindkettő esetében megmutatom a lehetőségeket és különbségeket.

US verzió

Amikor én vettem, akkor még csak az amerikai változat volt, de a cég növekedése lehetővé tette az európai verzió kialakítását is. Az eltérés oka igazából a villamos hálózatbeli különbségben van, és nem a 240V Vs. 110V a probléma, hanem a kazán kapcsolásához használt alacsony feszültség más.
Így nekem meg kellett oldanom, hogy megfelelő feszültséggel tápláljam meg a Nest-et, illetve a kapcsoló kimenet a kazán számára megfelelő legyen. Sokat kutakodtam a neten, és a Nest-nél is, de nem volt sehol egyértelműen megfogalmazva, hogy ez hogyan oldható meg. Pár hetes keresgélés után végül egy olasz oldalon találtam egy bekötési rajzot, ami ígéretesnek tűnt.

Nest okos termosztát bekötés

A lényeg, hogy kell egy trafó, ami előállítja a 24VAC-t és megtáplálja a Nest termosztátot. Ezután kell egy relé, ami a termosztátból kijövő vezérlő jelet átalakítja a nálunk használt kazánok 34-38 V-os jelére és a fenti módon összekötni őket. (az ábrán a Caldaia a kazán) :-)

Relé: Finder 40.52.8.024.0000
Relé foglalat: Finder 95.05 9505
Ár összesen: 2016 Ft

Nest okos termosztát bekötés relé

Nest okos termosztát bekötés relé



Táp: GE 666641 (Bizt. trafó 230/12-24V~ 15VAREDLINE 3modul)
Ár: 4771 Ft

Nest okos termosztát bekötés trafó

A termosztát bekötése:

Nest vezetékezés, bekötés


A megfelelő bekötés után nincs más dolgunk, csak végig menni a beállítás lépésein. Szerencsére most már megadható neki európai, így magyarországi irányítószám is, ami az időjárás figyeléshez szükséges. Nekem anno még osztrák adatokkal kellett operálnom. :-)

EU verzió

Mint említettem és gondolom nyílvánvaló annak, aki itt jár, hogy van már európai változata is a Nest okos termosztátnak.
Itt két variáció van. Első esetben a Heat link-es verziót vásároljuk meg, ahol kapunk egy plusz dobozt a termosztáthoz, amely elvégzi a fent leírt bekötési módot. A kazán és a termosztát közé kell bekötni a Heat linket és kész. Ebben az esetben a Heat link táplálja meg a Nest termosztátot is. Ha nincs lehetőség a kazán összekötésére a termoszáttal, akkor a másik verziónál egy kis adaptert kapunk a termosztáthoz, amit bedugunk a konnektorba (véletlenül se Angliából rendeljük meg ez esetben a terméket), a Heat linkhez ilyenkor WI-FI-n keresztül kapcsolódik a termosztát.

Az EU és az US verzió közötti különbség, hogy az európai verziónál csak a kazánt tudjuk a termosztátra kötni, míg az US verzió esetben klímát, páramentesítőt és egyéb készülékeket is tudunk rákötni.


Update (2017.08.): már lehetőség van egy plusz eszköz beillesztésével klíma vezérlésére is. Részletek az alábbi linken: https://workswith.nest.com/company/coolautomation/coolremote

Több termosztát egy lakásban

Arra is lehetőség van, hogy egy házban több termosztátot helyezzünk el. Ha csak arra kell, hogy bárhonnan tudjuk vezérelni a fűtést (bár erre az app a legjobb mód), akkor nincs egyéb teendő. Ha azt szeretnénk mondjuk például, hogy a lenti és a fenti emeletet külön fűthessük, akkor a két fűtési körnek is különállónak kell lennie és az alábbi szelep beépítésére is szükség lesz:
Két- és három járatú zónaszelepek elektromos meghajtással, Honeywell VC sorozat.

Működés

A telepítés után a szoba dísze vált, az ember kényszerűséget érez a fém gyűrű tekergetésére, a beállítások átnézésre, csakhogy hozzá érhessen. Nem volt hiábavaló Farell pár éves Apple munkássága. :-)
Beállítottam, hogy mikortól hány fokot szeretnék a lakásban, mi az a minimum hőmérséklet, ami alá nem mehet távollét esetén sem a rendszer. Apropó rendszer. Azt is meg kell adni, hogy milyen fűtési rendszer van a házban. Majd magára hagytam gondolkodni. A reggeli definíció így szólt: reggel 6.30 legyen 22 fok. Az első napokban hajnali 4 órakor kapcsolt be a fűtés, ami egészen reggelig ment. Az ingyenes mobil appon nyomon lehet követni, hogy mikor kapcsolt be a fűtés és mennyi ideig ment. Kb. 1 hét telt el és a Nest megtanulta a fűtési rendszer hatékonyságát, felfűtési idejét és már csak 5.50-6.00 óra körül kapcsolta be a kazánt. Mivel 2013-ban megkapta az Európai időjárás támogatást is, így azt is figyelembe tudja venni, hogy kint milyen idő van és lesz.
Emellett azt is figyeli a termosztát, hogy mikor nincs mozgás a lakásban, figyeli az életritmust és ennek megfelelően kapcsolja le vagy be a a fűtést.
Az első 1 évben kb. 20%-os fűtés költség megtakarítást tapasztaltam. és még a következő évben is történt optimalizálás. Így bátran állíthatom, hogy simán behozza az árát. Ráadásul a havi kimutatásban, amit emailben kapok összegezve látom, hogy mennyire voltam "zöld". Amerikában már energia szolgáltatókkal működik együtt a Nest és akad olyan is, hogy a szerződéskötés mellé Nest-et kap ajándékba az ügyfél. Tiszta FŐGÁZ.: -)

Látni, hogy csak előnyei vannak a Nest-nek (szép, okos, takarékos), így a probléma inkább a beszerzés és a beszerelés kapcsán szokott felmerülni.

Még pár szó a Nest protect-ről (CO és füst érzékelő)

Hasonlóan egyszerű, de elegáns designba burkolta Nest az egyik életmentő funkciót. WI-FI-n keresztül kapcsolódik a termosztáthoz is, és ha szénmonoxidot érzékel vagy füstöt, akkor lekapcsolja a kazánt. Ugyanúgy rendelkezik mozgás érzékelővel, mint a termosztát, és segít neki az Eco (korábban Away) funkció pontosabb használatában.
Én az elemes verziót rendeltem és lassan 2 éve működik vele, a Pathlight használatával.
Bár nem egy mindennapos tárgyról van szó, mégis odafigyeltek a tervezésnél olyan apró, de hasznos funkciókra, mint:
1. ha lekapcsoljuk a lámpákat este, tehát elmegyünk aludni, akkor a Nest Protect felvillant egy zöld fényt (ha nincs veszély), jelezve, hogy minden rendben van a készülékkel és a környezettel is
2. nem csak csipogva, hanem emberi szóval is figyelmeztet a veszélyre, mivel egy kutatás kimutatta, hogy a gyerekek kevésbé hajlamosak éjjel felébredni a sípoló hangra

A 20.000 Ft-os ára talán soknak tűnhet, de ha azt nézem, hogy az OBI-ban a mezei érzékelők (amiken van egy semmire se jó LCD kijelző - wow-LOL) 12.000 Ft, akkor nem sok az a felár, amiért kapok egy WI-FI csatlakozást, hatásosabb jelzést, szépsége miatt bárhova (valóban az optimális helyre) elhelyezhető készüléket, ráadásul mindig tudom, hogy a feleségem mikor készít rizottót és felejtette el az elszívót bekapcsolni. :-)

Remélem sikerült minden kérdésre választ adnom, ha mégsem, akkor emailen szívesen válaszolok.

Ja, és ne lepődjetek meg, amikor frissíti a termosztát a szoftverét. :-)

144 megjegyzés:

  1. Tiszteletem,

    Érdeklődnék, hogy hol lehet megvásárolni 20000 Ft-ért?
    Egyenlőre csak dupla áron találtam.


    A másik kérdésem a termosztátról lenne!
    Ezzel meglehet azt csinálni, mint a honeywell evohome-mal, hogy a helyiségek hőmérsékletét külön-külön tudjam szabályozni?

    Tudna ebben segíteni?

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zozz!

      Jogos az észrevétel, azonban én az akkor árat és árfolyamot írtam, mivel Amerikából hozattam meg a készüléket. Sajnos idehaza rájön az ÁFA is, így valóban drágább ma már egy ilyen készülék beszerzése. Érdemes, ha van külföldről meghozatni ismerőssel, vagy ebay-en is találni nomrális áron.
      Külön helység vezérlés abban az esetben lehetséges, ha az adott helységek külön fűtés körön vannak és ezek a körök a cikkben említett szeleppel vannak szabályozva (Két- és három járatú zónaszelepek elektromos meghajtással).
      Remélem tudtam segíteni!

      Törlés
  2. Kedves Tamás!

    Új építésű házamba szeretnék okos termosztátot, nagyon a Nest felé hajlok, de problémákba botlottam.
    Nálam levegős hőszivattyús rendszer van, ami ugyebár egyszerre biztosítja nekem a melegvíz-előállítást, télen a fűtést, nyáron viszont fancoil-ok révén a hűtést is.
    Namármost tudtommal a UK változat nem támogatja a hűtést, de csak azért nem, mert önállóan nem tud légkondit vezérelni? Ha nálam a légkondi ugyanaz a "kazán", ami fűt is, akkor viszont tudja-e kezelni?
    Ennek a kérdésnek a tükrében kéne eldöntenem, hogy US vagy UK változatot vásároljak...
    Megköszönöm előre is a segítséget!

    Üdvözlettel,

    Perity Ákos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ákos!

      A válasz egyszerű: mi vezérli a jelenlegi rendszert? Igazából a Nest semmi mást nem csinál, mint be- és kikapcsolja a kazánt. Az okossága abban rejlik, hogy megtanulja az életvitelünket, a fűtési rendszer tehetetlenségét és aszerint kalkulál a kapcsolási időkkel.

      Ha az Ön által kiépített rendszert egy vezérlő működteti, ami csak ki- és bekapcsolja, akkor a UK verzió elegendő. Azonban ha a két funkciót (hűtés/fűtés) két különálló érzékelő/vezérlő működteti, akkor a US verzió szükséges.

      Ha esetleg meg tudja írni a jelenlegi vezérlő pontos típusát, akkor még biztosabban tudnék segíteni.

      Üdvözlettel

      Tamás

      Törlés
    2. Köszönöm a választ Tamás! Jelenleg nincs vezérlő, most építi ki a kivitelező gépész. 2 napon belül kapok egy UK NEst-et, amivel kipróbálja a rendszert, ha nem működik, szerencsére visszaküldhetem és megúszom a felesleges költséget.

      Törlés
  3. "Az EU és az US verzió közötti különbség, hogy az európai verziónál csak a kazánt tudjuk a termosztátra kötni, míg az US verzió esetben klímát, páramentesítőt és egyéb készülékeket is tudunk rákötni."

    Ezt úgy értsem hogy 1db NEST termosztát tud vezérelni egyszerre egy kazánt és egy klímát is ha kell? Vagy ez esetben 2 külön NEST-re van szükség?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Az US verziónál több bemenet van, több eszközt lehet rákötni és azokat a beállított hőmérséklet szerint kezeli. Tehát ha a lakásban 25 fok van, de a termosztát 23-ra van beállítva, akkor a klímát fogja kapcsolni. Dedikált bemenetek vannak. Sajnos anno én nem találtam olyan EU-s klímát, ami így vezérelhető lenne, de biztosan van rá megoldás. Nekem ez nem szükséges most, mert elég jó a ház tájolása és klímája.

      Törlés
    2. Update: már van megoldás AC vezérlésére is, bár ez plusz eszköz beszerzését igényli: https://workswith.nest.com/company/coolautomation/coolremote

      Törlés
  4. Kedves Tamás,

    Ha a kazán vezérlésén kívül még egy elektromos bojler ki és bekapcsolását szeretnék vezérelni, akkor milyen megoldást javasolsz.
    Köszönöm
    Krisztián

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krisztián!

      Milyen módon szeretnétek vezérelni? Bizonyos dolgoktól függően vagy időalapú függés lenne?

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  5. Kedves Tamás!

    A segítségét szeretném kérni. A férjem imádja az okos kütyüket, és szeretnék venni egy Nest-et. Mivel nem nagyon értek az ilyenekhez, ezért kellene az Ön segítsége. A z ebay.com-on néztem Nesteket jó áron, de honnan tudom, hogy az melyik verzió? Vagy az automatikusan a US? Ha igen, akkor EU-t honnan tudok rendelni?
    Ezen kívül azt is olvastam, hogy nem minden kazánhoz jó. Volt aki nem tudta beüzemelni a meglévő kazánjával. Linkelem a mi kazánunkat. Ha megtenné, hogy ránéz, hogy jó-e hozzá, azt nagyon megköszönném. Western Star Digit 1.310 Fi

    Előre is nagyon köszönöm!

    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zita!

      Az Ön férje nagyon szerencsés! :-)
      Itthon az alábbi helyen találtam, ahol rendelésre beszerzik:
      http://www.supergamer.hu/google-nest-termostat-3-generacio-silverblack-p-366190.html
      http://www.innospot.hu/termek/nest-termosztat-ezust/

      Ahogy néztem elvileg mindkettő US verzió, vagy az alábbi lunken az EU verzió:
      https://www.amazon.co.uk/Nest-T200377-Learning-Thermostat/dp/B00GD8NRYE

      A kazánhoz beköthető, mivel ez is 2 vezetéken várja a kapcsoló jelet. Ahogy a posztban is írtam, az US verzió esetén kell egy trafó és egy relé az összekapcsoláshoz, egy villanyszerelő a fentiek alapján meg tudja oldani.
      Ebben a pdf-ben (http://www.westen.hu/images/cataloge_TechChart/Stardigit_EN_MN.pdf) a 14. oldalon van a bekötés helye, ahol az 1-es és a 2-es terminálba kell bekötni a szoba termosztátot.

      A legegyszerűbben úgy tud különbséget tenni a két verzió között, hogy az EU verzió esteében a termosztáton csak 2 darab bekötési pont van, míg az US esetén sokkal több, mert ott klímát, párásítót és egyéb eszközöket is rá lehet még kötni.

      Remélem tudtam segíteni, ha további kérdés van, akkor keressen bátran!

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Kedves Tamás!

      Nagyon sokat segített! Köszönöm szépen!

      Üdvözlettel:
      Zita

      Törlés
    3. Nagyon szívesen! :-)

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  6. Elmaradt a link:
    http://www.westen.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16

    VálaszTörlés
  7. Kedves Tamás

    Én is vásároltam egy Nest termosztátot és sajnos elég érdekes dolgokat produkál nekem ez a készülék. Látom hogy Te eléggé jártas vagy a témában. Van e esetleg arra lehetőség hogy valami formában beszéljünk? Akár e-mail akár telefon?

    Esetleg ha nem szeretnéd megosztani az e-mail címed akkor ha a greg1@freemail.hu címre rám írsz egy üzenetet azt megköszönöm.

    Köszönöm a válaszod előre is

    VálaszTörlés
  8. Kedves Tamás!

    Az angol verzió használható itthon? Gondolom, csak egy átalakító kell hozzá, mármint a konektorba.

    Köszönöm,
    Norbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Norbert!

      Igen, elég átalakító hozzá, de a lenti szöveg alapján jó USB töltős adapter is (pl. telefon töltő):

      "You can use any USB charger that’s rated to deliver at least 5 VDC @ 5 Watts as a power plug for your Nest Thermostat. A micro USB cable can be used to connect your thermostat to the charger."

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Szia Tamás!

    Segítségedet szeretném kérni Honeywell Lyric t5
    (US verzió) termosztát bekötésében. Adott egy Ariston Clas Premium kazán amit össze szeretnék hozni a termosztáttal. A bekötés gondolom hasonló lenne mint a NEST-nél, csak a relé kérdésében vagyok tanácstalan. A 34-38V-os jel az én kazánomnál is igaz lehet? Jelenleg Q7RF termosztátot használok.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcell!

      A Honeywell-t bekötés szempontjából nem ismerem, de a relének jónak kell lennie, amit írtam. Az adatlapját megnézve a kazánnak ezt írják: 12 V DC. Ha a relé kimenete tudja, akkor mennie kell.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Szia!
      Nekem egy Ariston Clas Premium Evo kondenzációs gázkazánom van.
      Csak meg szeretnék kérdezni, hogy azóta hogy működik a rendszer? Rendben van e, érdemes e okos termosztáttal kombinálni.

      Köszönöm.

      Üdv.

      Törlés
  11. Köszi! :)
    Én is 12V DC-t mértem a régi termosztátból kijövő vezérlő jelnél. Esetleg megfelelő kimenetú relét tudnál ajánlani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Amit a posztban írtam, annak jónak kell lennie elvileg. De ha ezt keresed egy villanyszerelési boltban, akkor ott tudnak ugyanezen a típuson belül más paraméterekkel javasolni.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  12. Köszi!
    Már bekötöttem tökéletesen működik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Szuper, örülök, hogy segíthettem! Használd örömmel!

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  13. Üdv! Most vásároltam egy angol verziójú NEST 3 gen-t, ha jól értem ezt a heat linken keresztül közvetlenül rá tudom kötni a gázkazánra? Mire kel figyelnem a bekötésénél?
    Lehet több nest vezérlő egységet is a rendszerhez párosítani - tekintettel arra, hogy dupla vezérlővel is árulják???
    https://www.ebay.com/itm/Twin-Pack-NEST-Learning-Thermostat-Black-3rd-Generation-T3019GB/322517677818?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
    előre is köszi a választ! Ha lehet küld a választ közvetlenül az emailemre: gafe@digikabel.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Igen, a heat link-en keresztül tudod a Nest-et a kazánnal összekötni. A dobozban található leírás egyértelműen megadja hogyan kell bekötni ebben az esetben.
      Van arra is lehetőség, hogy a Heta link kábel nélkül kommunikál a Nest-tel. De ha az előző termosztát heylére tezsed fel a Nest-et, akkor a T1 és T2 pontra kell csatlakoztatnod a Heat linken a Nest-tet.
      Az N és L bekötési pontra megy a táp, a 2-es és 3-as pontra pedig a kazánt vezérli.
      És igen, lehet több Nest is egy lakásba. Elvileg ha az egyik be van üzemelve már, utána össze tudnak kapcsolódni Wi-FI-n keresztül.

      Ha van még kérdés, keress nyugodtan.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  14. Szia, Először is gratulálok a bloghoz!
    Én most vennék Nest, egy “buta”, két vezetékes termosztát helyére, ami egy kombi Ferrolli gázkazánt vezérel. Jó lenne, ha a hőmérséklet mérő mobill lenne, hogy esetenként más helységet mérjen.
    Miket kellene vennem?
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Árpád

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Árpád!

      Köszönöm, örülök, hogy tetszik a blogom!
      A problémádnak utána néztem és az alábbi megoldásokat találtam.
      1. Több Nest termosztát elhelyezése különböző helységekben, ezek tudnak kommunikálni egymással, bár ez elég költséges megoldás.
      2. Van egy hordozható hőmérséklet szenzor, Rumy, ami képes kommunikálni a Nest-tel. Bővebb infot itt találsz: https://rumy.io
      3. Ugyanígy képes lehet a feladatra a Wally: https://www.wallyhome.com/works-with-wally/
      4. A ThermoPeanut is egy kis mobil hőmérséklet szenzor, ami Nest kompatibilis: https://workswith.nest.com/company/sense/sense

      Remélem tudtam segíteni!

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  15. Szia Tamás,
    Nagyon köszönöm az infókat!
    Árpád

    VálaszTörlés
  16. Üdv Tamás!

    Szeretném megkérdezni, hogy a Nest termosztátok tudnak egymással kommunikálni, ha egymástól különböző generációsak? Konkrétan arra gondolok, ha a 3. generációs (nappaliban elhelyezett) rendszeremhez veszek 2. generációs kiegészítő termosztátokat (amelyek sokkal olcsóbbak) és azokat elhelyezem a szobákban akkor együttműködnek-e a telepített rendszerrel?

    Előre is köszi a választ.

    GF

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ferenc!

      A kommunikáció egyelőre kimerül abban, hogy a Home/Away állapotot tudják figyelni és átadni egymásnak, generációtól függetlenül. Hőmérséklet adatot nem adnak át, hanem egyenként tudod az appon keresztül kezelni őket és ha az egyiken triggereled a fűtést, akkor indítani tudják külön-külön is azt.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  17. Kedves Tamás.
    Gratulálok az íráshoz, sok új információhoz jutottam.
    Igazából pontosan arra van még szükségem. :)
    Egy geotermikus fűtés/hűtésű lakóparkban lakom, ahol jelenleg egy sima tekerős termosztát( Honeywell T6360)van felszerelve. Na ezt szeretném okosítani :) Annyit tudok hogy 3 db vezeték van bekötve :) A bejárati ajtó melletti dobozban van egy 0°-30°C skálás kis tekerős egység amit aszerint kell állítani hogy fűtési időszak van (akkor feltekerem 20°C-ra) illetve hűtési (0°C-10°C között van).
    Nem tudom,hogy ennyi info alapján megtudod nekem válaszolni,hogy használható ebben a rendszerben a NEST. Köszönettel: Richárd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Richárd!

      Köszönöm kedves szavaid! :-)
      Utána néztem külföldi oldalakon és nem nagyon ajánlják ehhez a fűtési módhoz. Ha e-mailben küldesz pontos képet és infot a rendszerről (főleg a 3 vezeték bekötéséről), akkor megpróbálok további információt szerezni.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  18. Kedves Tamás,

    Nekem egy régebbi épitésű házam van, sima gázcirkóval megy a fűtés. Jelenleg egy ilyen thermostatom van beépitve:

    https://www.praktiker.hu/epuletgepeszet-futes-hutes/szerelesi-anyag-cso-idom-szigeteles/futes-szerelesi-anyag-szivattyu/184534-city-gas-honeywell-szobatermosztat-programozhato

    Nem is pontosan ilyen, ennél régebbi, de a lényege ugyanaz.

    Találtam egy egész jó leértékelést:

    https://www.ebay.com/itm/122790803358?&rmvSB=true&rmvSB=true

    Ez jó lehet? Érdemesebb lehet a UK-ból rendelni? Van valami, amit mindenképpen érdemes megnézni előtte?

    Köszönöm!



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Balázs!

      Igen, ez jó a helyére. Arra figyelj, hogy ha Angliából rendelsz, akkor a hálózati kábelhez kell átalakító valószínűleg.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  19. Szervusz Tamás,

    Saunier Duval Themaclassic c 24e2 kazánom van, amit egy Computherm Q7 termosztát vezérel. Mivel rendszertelen az életem, nem igazán tudom heti beállításra programozni. Praktikus lenne a Nest, azonban nem tudom hogyan lehet bekötni. Két vezeték és egy föld (ami nincs bekötve) jön ki a falból a termosztátomhoz. Fogalmam sincs milyen feszültséget kapcsol a masina. Lehetőség lenne német vagy angol verzió beszerzésére, de látom itthon is elérhető már. Megoldható a bekötés, illetve melyik beszerzést látod a legpraktikusabbnak?

    Köszönöm,
    Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Balázs!

      Az itthon kaphatóak elvileg Heat link típusúak, de ezt érdemes tisztázni előtte. A Heat link egység fog összeköttetést biztosítani a kazán és a Nest között, így a jelenlegi vezetékezés megfelel.

      Üdv

      Ferusz

      Törlés
  20. Kedves Tamás,

    1 hónapon belül fogják bekötni a gázt a házba, és akkor üzemelik be a fűtési rendszert is (már ki van építve minden). Most találtam a blogodra, ami nagyon hasznosnak bizonyult, és mi is egy ilyen 3. generációs NEST termosztattal + heat link-el szeretnék a kazánt vezérelni (kombi cirkó, fűtés + melegvíz). UK-ből rendelném a cuccot, és néhány, kérdésem lenne:

    A termosztatnak mindenképp kell vezetékes összeköttetésben lennie a heat link-el? Ha wireless kapcsolódik hozzá akkor honnan kapja a tápot?
    A heat link az áramot egy külön 220-as adapterről kapja (toltőről)?
    A heat link és a kazán között mennyi távolság lehet? Nyilván vezetékkel kapcsolodnak, de van valami megkötés?
    A melegvíz készítésbe nem zavar bele a NEST?

    Segítségedet előre is köszönöm!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsombor!

      Gratulálok a választáshoz! :-)
      Nem feltétlenül kell összekötni a Nest-et és a Heat linket, de ha még megoldható, akkor én javasolnám, így kevesebb az elektromos zaj, zavaró jel a lakásban. Ha wireless kapcsolódik, akkor a csomagban van egy külön táp neki, ami sima USB csatival csatlakozik a Nest-hez.
      A Heat link a kazánból kapja az áramot, ha van rá mód, de külön is meg lehet táplálni.
      Maximum 30 méter lehet a távolság és a meleg víz készítést nem zavarj be, ne izgulj, nekem is olyan kazánom van, ami meleg vizet is készít.
      A bekötéshez itt találsz bővebb infot, bekötési rajzokat:
      https://nest.com/support/images/misc-nest-thermostat-eu/gen3-install/3rd-gen-Nest-Learning-Thermostat-Install-Guide-UK.pdf

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  21. Kedves Tamás,

    Nagyon hasznos a leírás, köszönöm!

    Én végül nem Nest, hanem Ecobee4 termosztátot rendeltem, de a leírás segítségével ezt is gond nélkül be tudtam üzemelni.

    Az Ecobee4 támogatja az Apple HomeKit-et, illetve beépített Amazon Alexa van benne mikrofonnal, hangszóróval és én mindegyiket ki akartam próbálni, ezért választottam ezt.

    Beszerelésnél annyi a különbség, hogy az Ecobee-nél nem az Rh-t, hanem az Rc-t kell bekötni, ez a telepítési leírásából kiderül. Reléből és a foglalatból ugyanazt használtam, mint amit leírtál, trafóból pedig a DF-680063026 típust (a TME-től rendeltem őket). Tanult kollégám szerint egyébként egy sima 24V-os AC/DC adapter is jó lenne a trafó helyett, de ezzel végül nem kísérleteztem, mert a kiegészítők ára így is elenyésző a termosztát mellett.

    A kazánom típusa Immergas Victrix 24 X és egy Computherm Q7 RF termosztátot cseréltem le, egyelőre a földszinten, de majd az emeleten is megcsinálom jövőre (két külön fűtési körön van a két szint).

    Üdv.
    Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs,

      Én is Ecobee4-te vettem a tegnap érkezett és a kazánom is ugyanez..Ha tudnál nekem segíteni a bekötésbe nagyon megköszönném.Pár kép vagy rajz segítene.Akár privátba is.
      emil:kiralycs@yahoo.com
      Köszönöm.
      Csaba

      Törlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  23. Kedves Tamás,
    Köszönjük a sok informaciot,rengeteget segitett az elozo termosztat bekotesenel.(Honeywell lyric)
    A kerdesem az lenne,hogy barmelyik harmadik generacios nest modell(US,EU) tamogatja magyarorszagot?
    Le lehet kerni az idojaras adatokat,es a geofencing funkciot is lehet hasznallni?
    Leveleztem a Nest ugyfelszolgalattal,es azt irtak,hogy magyarorszagot nem tamogatja sajnos:(
    Koszonom
    Laszlo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves László!

      Nekem ugye második generációs Nest-em van és ott be tudom állítani az irányítószámot, szépen le is szedi az időjárás infokat.
      A támogatást ők inkább az alatt értik, hogy nem árulnak ide Nest-et és ha mégis használod, akkor ők semmilyen felelősséget nem vállalnak az esetleges hibákért.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  24. Kedves Tamás!
    A napokban vásároltam egy 2. generációs Nest-et ami US szabvány, onnan hozza a barátom. A kérdésem annyi lenne, hogy egy régebbi Vaillant VUW HU 242/2-3 kazánhoz a fentebb leírt US szabvány bekötés szerint kell eljárnom? A termosztáthoz 3 vezeték érkezik jelenleg (7-8-9) amiben elvileg 24V van, így ebben az esetben is szükséges a trafó és relé beszerelése?
    Esetleg képet is tudok küldeni ha levélben válaszolnál a karix@freemail.hu címemre.
    Előre is köszönet a segítségért!
    Üdv,
    Károly

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Károly!

      Ez a 24 V egyen, viszont a termosztát váltót használ, így ezért szükséges a relé és a trafo.
      Nem találtam pontos leírást, hogy miért kell 3 vezeték neked a kazánhoz, de az infok alapján szerintem a 9-es csatlakozót kell üresen hagyni. Ezt sajnos csak próbával fogok tudni megoldani, innen távolról sajnos nem tudok többet segíteni. Ha nem boldogulsz, akkor írj megint és képek alapján futhatok még egy kört.

      üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Köszi a gyors választ, akkor trafó és relé :-)
      Mindenesetre szívesen átküldenék 1-2 képet a segítségkérés miatt, kérlek írj az email címemre egy sort, hogy válaszolni tudjak.
      Köszönettel,
      Károly

      Törlés
    3. Szia Károly!

      Küldtem emailt.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    4. Kedves Károly és Tamás!

      Le tudnátok írni végül, hogyan sikerült a bekötés. Hasonló a szitáció nálam.

      Köszi,
      Szabolcs

      Törlés
  25. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  26. https://www.amazon.de/dp/B0182JP94W/ref=pe_3044161_185740101_TE_item
    Ezt rendeltem.

    VálaszTörlés
  27. Kedves Tamás!
    A harmadik generációt, hogy lehetne egy honeywell cm 907 helyére bekötni? Tudsz segíteni?
    E

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves E!

      Ez alapján

      https://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjfmeGZjdjYAhVJ46QKHQZBABsQFghPMAI&url=https%3A%2F%2Fwww.honeywelluk.com%2FDocuments%2FInstallation-Guide%2Fpdf%2F1161.pdf&usg=AOvVaw28JJC1SN1HBQpw_muYqVGA

      az A és B pontra kell bekötni a Heat linken keresztül a termosztátot.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  28. Kedves Tamás!
    Én egy Honeywell Lyric round termosztátot szeretnék venni. Sajnos ezt a típust csak Észak-Amerikában forgalmazzák (tudtommal). Az általad leírt trafó, relé megoldás itt is tökéletes.A kérdésem az lenne hogy a készülék időjárás lekérdező valamit a Geofencing funkciója Magyarországon működik e? Vagy milyen megoldások léteznek?

    Köszönettel
    Gergely

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gergely!

      A Lyric egy elég erős koppintás, részleteiben nem ismerem, de biztosra veszem, hogy tudja az időjárás funkciókat, ha már a Nest is tudja. :-)
      A geofencingnek sok értelmét nem látom, mert mondjuk ha jövök haza a melóból és érzékeli, hogy 2 km-re vagyok, akkor úgyse fog érdemi melegedést produkálni a fűtési rendszer ennyi idő alatt. Illetve ha mégsem megyek haza, csak a közelben járok, akkor teljesen feleslegesen indítja el a fűtést. Mindemellett az állandó mobil figyelése is csökkenti a telefon akksi kapacitását.

      üdv

      Tamás

      Törlés
  29. Szia Tamás!
    Köszönöm a választ, valóban elgondolkodtató amit írtál a Geofencing ről.
    Üdv
    Gergely

    VálaszTörlés
  30. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Tamás,

    Majdnem mindenre megtaláltam a választ a blogban meg is vettem a 3. generációs Nestet. Egyetlen kérdésem maradt, amivel nem jutok dűlőre, ebben szeretném a segítséged kérni.

    A kazánunk egy Stiebel Eltron Hydrotherm Gbc 21. Az elektromos dobozban van egy 240 és egy 24 V-os szakasz. A 240 V részben be van kötve a L, N és a föld, a 24 V-os szakaszon pedig a mostani termosztát, ami 24 V+, 24V- és egy kapcsoló vezeték (C, D és F ponton a kazánon).

    Ha jól értelmezem a HeatLink bekötését, az L és N pontra kötöm a 240 V betaplalast, a 2-es pontot linkelem az L-el és a 3-as pontra kéne kötni a call for heat kapcsoló kábelt, ami az értelmezésem szerint szintén 240 V. Ezt a kábelt nem találom sehol. Egy ilyen kazán esetén csak a 24V kapcsolja a kazánt?

    Tudnál segíteni egy tanáccsal, vagy végső esetben egy szakemberrel, aki megcsinálja nekem. Vagy vigyem vissza a termosztátot a boltba és előbb cseréljek kazánt? :-)

    Nagyon köszönöm,

    Balázs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A Heat link-ben lévő L és N pontra kell a kazánból a 240 betápot adni.
      Ami a kazán és a mostani termosztát között van két vezeték, azt a termosztátról oldalról kösd ki és kösd be a 2-es és 3-as pontra a Heat linkben.
      A Nest termosztátot kösd be a T1 és T2 pontba.

      Elvileg így mennie kell.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Szia,

      Nagyon szépen köszönöm még egyszer Már majdnem működik, csak éppen fordítva, ahogy kéne. 21 fok van a lakásban, beallitom a termosztátot 23-ra és kikapcsol a kazán. Ha viszont 19-re, akkor bekapcsol. Azaz pont fordítva kapcsol a kazán, ahogy kéne.

      Nincs valami ötleted?

      Köszönöm szépen

      Balázs

      Törlés
    3. Szia,

      Megoldottam és leírom, hátha valaki másnak is segíteni fog. A HeatLink 3-as csatlakozója akkor működik, ha a kazán releje normál esetben nyitva. Nekem a kazán normál esetben ki van kapcsolva így csak a jel kábelt kellett atkotni a HeatLink 1-es csatlakozójara.

      Köszönöm szépen a segítséget, Tamás és azt, hogy vezeted ezt a blogot. Nagyon sok segítséget kaptam Tőled, amit máshol nem találtam meg.

      Üdv,

      Balázs

      Törlés
    4. Szia Balázs!

      Örülök, hogy sikerült megoldani és köszi a plusz információt!
      Én köszönöm a pozitív visszajelzést!

      Szép napot!

      Tamás

      Törlés
  32. Köszönöm szépen a segítséget!

    Két kérdésem lenne még:
    - Ha jól értem, akkor a 240-es betap mellé kell kötni a 24V-os termosztát kábelt a 2-3-as csatlakozóba?
    - A termosztátban három kábel van most, 0V, +24V és jel kábel. A 2-esbe megy a +24V és a 3-asba a jel?

    Köszönöm szépen,

    Balázs

    VálaszTörlés
  33. Szia!

    Igen, de a 0-nak is van hely a T1 és T2 mellett.

    Üdv

    Tamás

    VálaszTörlés
  34. Szia Tamás!

    Örülök hogy rátaláltam a blogodra, sok hasznos infót tartalmaz, gratulálok a munkádhoz. Amiért írok, hogy felújítása alatt van a házam és a fűtési rendszer is átalakításra kerül. Én is Nest-tel szeretném megoldani a fűtés vezérlést. Jelenleg úgy néz ki hogy egy Immergas victrix X1 kazán lesz, ami egyrészt a fűtés végzi, másrészt egy indirekt tartályt fűt, mivel cirkulációs hmv lesz a házban. A kérdésaim a következők lennének, mivel látom te érted a nest működését töviről-hegyire (sajnos a gépészem nem haladt ennyire a korral, így a vezérlés én alakítom ki):
    - gondolom nekem az eu heatlink verzió kellene a fűtésvezérlésre (klíma vezérlés egyelőre nem fontos, mert azt a fibaro okosotthon vezérlő végzi majd)
    - ennél a kazánnál nem fog bezavarni a nest a hmv készítésbe?
    - a rendszer úgy lett kialakítva, hogy a földszinten padlófűtés, az emeleten radiátoros fűtés van, ebben az esetben két nest-tel és az említett zónaszeleppel meg tudom oldani a két külön szint egymástól független szabályzását?

    Válaszodat előre is köszönöm:

    Péter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Péter!

      Köszönöm az elismerő szavakat, örülök, hogy segíthetek másoknak! :-)
      A kérdésekre a válaszok:
      - lehet az US verzió is, ott annyi plusz kell, ami a blog bejegyzésben is le van írva, de a Heat Link is jó persze, kicsit elegánsabb megoldás :-)
      - nem zavar be, mert a meleg vizet nem akkor készíti a kazán, amikor bekapcsol a fűtés, arra külön vezérlés van. Nekem is olyan kazánom van, ami meleg vizet is előállít
      - nekem is ugyanígy van a fűtésem, és ahogy írtad, úgy meg tudod oldani a vezérlést. Nekem csak egy Nest-em van és a radiátorok szelép állítottam be, nem láttam hasznát plusz vezérlésnek. A kérdés az, hogy a két szint mennyire van elkülönítve, tényleg érdemes-e külön vezérelni, mennyire egy légtér.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  35. Szia Tamás!

    Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat mert lakásfelújításban vagyok és egy Nest termosztátot szeretnék beszerelni, de a kazán útmutatója szerint csak saját termosztátjával működik és a kazánszerelő szerint sem lehetséges (bár az utóbbi esetben inkább az a benyomásom volt, hogy felesleges bonyolításnak tartja a kérésemet). Bosch Condens ZWB28-3C.. kazánom van és a hozzá tartozó FW100 termosztát, amire a Nest support-ja azt írja, hogy proprietary technology és ezért nem kompatibilis vele. Testvérem a napokban tudna hozni nekem amerikából egy 3. gen Nestet, de nem tudom eldönteni, hogy működésre lehetne-e bírni a kazánommal. A cikkből és a kommentekből úgy látom, hogy neked több tapasztalatod van ezzel a témával, mit gondolsz róla?

    Válaszodat előre is köszönöm,
    Dániel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dániel!

      Megnéztem a kazánodat és a vezérlőt és még nem találkoztam ilyen zárt rendszerrel.
      Amennyit ki tudtam hámozni a kezelési útmutatóból (nem vitték túlzásba a részletezést...), hogy 240 V-os KI/BE kapcsolóval elvileg mennie kell:
      http://www.megatherm.hu/Shared/ProductFiles/bosch_zwb_28_3_ce_23_kondenzacios_kombi_falikazan_22kw_condenz_3000_w_erp_kesz_szerelesi_utmutato.pdf
      29. oldalon írja, hogy az Lr és Ls pontra kell csatlakoztatni. Elvileg úgy tudod megoldani, ahogy nekem van a relével, csak a relé és a kazán között neked 240 V-nak kell lennie, azzal kell kapcsolnia.

      Egy villamos szakival érdemes egyeztetned.

      remélem tudtam segíteni!

      Üdv

      Tamás

      Törlés

  36. Zsombor Mattyasovszky
    Márciusban sikeresen beszerelték a termosztátot (Nest) ami szuperül is működött egészen múlt hétig, amikor is egyik reggel kiírta hogy nincs internet kapcsolat. Először arra gyanakodtam hogy tényleg nincs internet a házban, de gyorsan kiderült hogy sajnos van. Gyorsan utánaolvastam, és kipróbáltam az összes hibajavítási tippet, de sajnos a termoszát wifi modulja bedöglött. Semmilyen hálózatot nem talál, bónuszként pedig a bluetotth modul is meghalt (talán együtt mozog a kettő), nem tud kapcsolódni a heatlink-hez. A cuccot az Amazon UK oldaláról rendeltem, két db NEst protect-el együtt, ezért felkerestem a s NEST UK support-ot, ahol is a csetes ügyfélszolgálat felajánlotta, hogy cserélik gariban és mondjam a címet. Ekkor derült ki, hogy mivel Magyarország nem támogatott, ezért magyar címre nem tudják kiküldeni a csere darabot (csak a kijelző részt cserélik). Az egyetlen megoldás hogy valahogy kijuttatom UK-be az eszközt, és egy ottani címre küldik a futárt, aki hozza az új kijelző egységet, és viszi a régit. Óriási szerencse hogy él kint ismerős, szóval most kiküldöm vele, és majd talán július végén hozza vissza a cserélt darabot. Egyébként a NEST fóruma tele van ezzel a hibával, sokaknak halt így meg a WIFI modul. Remélem az új évekig jól fog működni, igazából még nem is fűtöttünk vele :(

    VálaszTörlés
  37. Szia Tamás!
    Számomra nagyon hasznos volt a fenti bejegyzésed, illetve a kérdezőknek adott válaszaid is, köszönöm!
    Majdnem meg is bizonyosodtam arról, hogy működni fog a dolog, de a pozitív megerősítésed után merem csak megrendelni a 3. generációs nest-et, mert nem értek hozzá: a lakás egy saunier duval semia c24-es kazánnal lett szerelve, a mostani termosztátba csak 2 vezeték megy. Fog működni?
    Köszönöm!
    Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Bocsi a késői válaszért, igen, működnie kell, nekem is 2 vezetékkel van bekötve a Saunier kazán.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  38. Kedves Tamás!
    Az alábbi termosztát helyett szeretnék 3. generációs Nest eszközt telepíteni (alza.hu-ról gondolom az európai verzió lenne - csak fűtés vezérlésére használnánk). A képek alapján meg tudja esetleg mondani, hogy lehetséges-e, és ha igen, kell-e bármi további eszköz beszerzése hozzá? Válaszát előre is nagyon köszönöm! A képek (egy kék és egy fekete vezeték van bekötve):
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/30420180909_123249.jpg
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/41720180909_123203.jpg
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/98820180909_123104.jpg
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/30720180909_123111.jpg
    http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/09/09/22420180909_123415.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen, működnie kell. Ha a netről rendeled, ott ugyis van 14 napos elállási jogod, ha esetleg mégsem menne.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a választ!

      Törlés
  39. Szia Tamás!

    Nagyon érdekes a bejegyzésed, a hozzászólások és arra adott válaszaid is tanulságosak. Régóta foglalkoztat a jelenlegi Wi-Fi útján távolról vezérelhető, ennek ellenére kevésbé okos termosztátom lecserélése Nest termosztátra. Elolvasva a fentieket előrébb vagyok az ügyben, azonban a fűtési rendszerem specialitásai miatt kikérném a véleményed. A házam fűtését egy vegyes tüzelésű kazán (mint elsődleges fűtési forrás) és egy gáz cirkó kettőse látja el. A fűtés lényege, hogyha a vegyes tüzelésű kazán által táplált 1000 literes tartályban a víz elér egy beállított hőmérsékletet, akkor egy relé által letiltásra kerül a gázkazán és a tartályból kering a víz a radiátorokban. Egyéb esetben a gázkazán fűti a házat. A termosztáthoz kiépítésre került a 230v, tekintettel arra, hogy a jelenlegi termosztát kéri. Onnan kettő szál megy a relédobozba (külön áramforrást kap), és a relédobozból megy két vezeték a gázkazánba, illetve a kettő keringtető szivattyúba és az azokat vezérlő két hőmérőbe. A rendszer tehát gyakorlatilag automata leszámítva, hogy tüzelni kell. Több problémám is van... egyrészt nem nagyon tudom hová kössem a heat linket, másrészt kell-e 230v a termosztátnak, harmadrészt egyáltalán megfelel-e nekem a Nest okossága tekintettel a két fűtési rendszer nagyon eltérő hatásfokára... Vannak gondjaim... :)

    Köszi előre is a választ!

    Üdv,

    Teo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Teo!

      Igen, ez egy eléggé összetett dolog.
      A Nest csak egy jelet ad a kazán felé, hogy fűtsön vagy ne. A heat link esetében vannak opciók egyéb bekötésekre is, de ezzel nem vagyok annyira képben, így nem szeretnék esetleg fals tanácsot adni.



      Üdv

      

Tamás

      Törlés
    2. Szia!

      Érdeklődni szeretnék hogy találtál e megoldást?
      Nekem is két különálló rendszerem van.
      Egy kondenzációs Ariston Clas Premium Evo és egy vegyes tüzelésű +750literes puffertartály amelyből hőcserélőn keresztül visszük be a meleget. A két rendszerben lévő víz nem érintkezik.
      Mennyire jó megoldás ide a Nest?
      Úgy gondolom, hogy ha a Nest csak a gázkazánt kapcsolja ki, be és a hőfok a másik rendszer miatt megfelelő akkor jól kéne működnie.
      A puffertartályos rendszert úgy is csak egy hőmérséklet jeladó működteti.

      Üdv, Sanyi

      Törlés
    3. Szia!

      Egyelőre még nem, kutatok. Ha lesz valami megnyugtató, akkor jelzek.

      Üdv,

      Teo

      Törlés
    4. Szia!

      Értem.
      Mivel az okos termosztát is a hőmérsékletet méri és ez alapján küldj jelet a kazánnak, hogy kapcsoljon be vagy ki, és ha a vegyes tüzelésű kazán miatt van jó idő a házban akkor nem avatkozik be. Úgy gondolom hogy ez a két rendszer egymástól függetlenül vagy ha tetszik egymás mellett is jól tud működni.

      Üdv, Sanyi

      Törlés
  40. Kedves Tamás,

    Nekem szintén volna egy kérdésem nagyon szimpatikusnak találom a Nest 3 ge készüléket a kérdésem az volna hogy nekem Isotwin c24e tipusu kazánom van hogy rá tudom e kötni erre a kazánra a Nestet?
    Elöre is köszönöm válaszát
    Üdv, Csaba

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csaba!

      Igen, rá lehet kötni.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  41. Kedves Tamás!
    Szeretnék egy nest 3 termosztátot
    Kérdésem, nekem egy ariston kombi kazánom van, amit most egy basetech bluetooth termosztát vezérel amely elemes.
    Erre a rendszerre ráépíthető e a nest?

    Üdvözlettel: Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Attila!

      Pontos típusa mi a kazánnak?

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Kedves Tamás
      A típusa a kazánnak: ARISTON EGIS 24 CF

      Köszönettel: Attila

      Törlés
    3. Szia Attila!

      A Nest Heat Link-kel sokkal egyszerűbbé teszi a bekötést és megfelelő útmutatót is ad.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    4. Szia Tamás!

      Kifejtenéd nekem ezt kicsit bővebben?
      Esetleg link amin meg tudom nézni

      Üdv : Attila

      Törlés
  42. Kedves Tamás!

    Szemezgetek én is egy Nest 3-al, amit most nagyon akcióznak ezen az oldalon:
    https://www.detiy.com/index.php?route=product/product&product_id=7
    Sajnos ezen nem látom hogy milyen lenne, de gondolom US, meg azt sem írják hogy adnak hozzá Heat Link-et.
    Jelenleg a Computherm Q7-et váltana le, amibe 3 vezeték megy.
    Ha nem adnak hozzá Heat Linket, akkor a fent leírt módszerrel kellene megcsinálnom?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktor. Tudom Tamást kérdezte, de ránéztem az oldalra, amit linkelt és elég nagy átverésnek nézem. Járjon utána, nehogy ne kapja meg a készüléket.

      Törlés
    2. Gyanúsnak találtam én is, de most megnézve a linket meg már veszélyes oldalnak is titulálta a böngésző. Még jó hogy nem rendeltem meg.
      Ezért még várok egy kedvező alkalomra.
      Azért még a kérdés mindig fenn áll.

      Törlés
    3. Kedves Viktor!

      Mi a kazán típusa?

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  43. Kedves Tamás! A házunk még most van tervezés alatt, de már megvettem a NEST 3-as termosztátból 2db-ot :D Két szintes házban külön szeretném a földszintet és az emeletet szabályozni. Kérdésem az lenne, hogy a földszinten szeretnénk padlófűtést és radiátoros fűtést is. Egyszerre a kettőt tudja vezérelni és összehangolni 1db Nest? Ha jól tudom ez 2 zónának számít így már. Valamint, ha az emeleten a helységeket külön zónaként kezelném, gondolom külön hetalink az összes,de akkor 1 NEstel lehet vezérelni mindet, vagy minden zónára külön NEST kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves flipsy!

      köszi, hogy a másik kérdezőt figyelmeztetted a gyanús sitre! Respect!
      A 2 Nest 2 kört tud szabályozni, írtam is róla, hogy milyen szeleppel lehet megoldani. Szobánként ne Nest-tel old meg, hanem külön radiátoros termosztáttal, ebben az esetben a Tado-t ajánlom.
      Szerintem csináld úgy, hogy 2 kört csinálsz, egy lentit és egy fentit, a lenti padló és radiátoros fűtést nem szedném szét, nem nyersz vele annyit.
      Remélem segítettem!

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Köszönöm Tamás! Nagyon hasznossak a tanácsaid.
      Tetszik az ötlet, hogy 2 fűtéskör, fent és lent, viszont mindkét emeleten kombinálni szeretném a fűtést, fürdőkben, konyhában padló, szobákban padló és/vagy radiátor.
      Értem, hogy erre a honeywell szeleppel van lehetőségem, ami szuper, csak nem látom át, h hogyan működik. Hiszen a padlóba alacsonyabb hőfokú víz megy, mint a radiátorokba, úgyhogy ugyanazt a vizet nem oszthatom csak úgy ketté egy szeleppel.
      Még szakértővel nem beszéltem, de fogok, csak félek, hogy ők az okos rendszereket és Nestet nem ismerik. Amúgy maradok a Nestes megoldásnál, mert már megvettem 2db Nest 3.at és google-el irányítom a dolgaimat. Csak félek, hogy ezért az igényért vennem kell még 2-őt.
      Valamint van-e javaslata kazánra, típusra, márkára, amit szeret a Nest? 2 szinten lesz összesen 160 m2 a ház. Jó lenne kombinált kazán, ha a jövőben gázról villanyra átállnánk esetleges napelem bővítés miatt.

      Törlés
    3. Szia flipsy!

      Ennyire nem értek a fűtési rendszerekhez, így mindenképpen szakértővel konzultálj! A vezérlést minden termosztát hasonlóan oldja meg, mindegy, hogy okos vagy nem, az már magán vélemény, hogy az ilyen rendszereket szerelők tarthatnák a lépést a fejlődéssel...
      Nálam a radiátorok és a padlófűtés is ugyanazzal a hőmérséklettel üzemelnek, legalábbis a kazánon csak a csapvíz és a fűtés víz hőmérsékletét lehet beállítani.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  44. Kedves Tamás!
    Hálás vagyok a bogpostodért. Most vásároltunk egy használt lakást amiben még nem cseréljük le egyelőre a Vailant kazánt. A jelenlegi termosztátba 3 vezeték van bekötve. https://drive.google.com/open?id=1G5g8e6w74M6jVtoP-yoBR4eSLXj4atp4ww 3. generációs Nest ráköthető? Ha igen, hogyan mit kössek másképp mint a leírásod?

    Köszönöm,
    Szabolcs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kazán típusa Vaillant Thermocompact VC H 180 H

      Törlés
    2. Hello!

      Nézd meg ezt a linket, ott is 3 vezeték van rákötve. A képen nem láttam, hogy pontosan mire van kötve a mostani kezelőn.

      https://nest.com/support/images/misc-nest-thermostat-eu/gen3-install/3rd-gen-Nest-Learning-Thermostat-Install-Guide-UK.pdf

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    3. Szia!

      Köszönöm!

      Egy korábbi hozzászólásban felfedeztem, hogy valószínüleg ugyanaz a szituáció mint nálam. Ki tudnád azt fejteni, hogy mire jutottatok?

      Köszi,
      Szabolcs

      Törlés
    4. Szia Szabolcs!

      A Nest Heat Link-kel sokkal egyszerűbbé teszi a bekötést és megfelelő útmutatót is ad.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    5. Szia!

      A nest amerikából van. Heatlinkem nincs. Most azt valószínűsítem, hogy a kazán 220V-olt "portjára" fogom átkötni a jelenlegi 3 kábelből 2-őt (3.-at kikötöm). A Nestet pedig így már a bejegyzésed szerint kötöm be. Jól sejtem hogy így sikerült egy fentebbi kazánhoz is bekötni?

      Köszi,
      Szabolcs

      Törlés
    6. Szia!

      Igen, ebben az esetben a fent leírtakat próbáld meg követni.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  45. Kedves Tamas!
    Most kotottek be nekem a nest 2 termosztatomat egy Wiessman Vitodens kazanhoz de egy kis ido utan lemerult, szetbontottam a termosztatot es lattam hogy van benne egy 3,7 V aku.
    A kerdesem az lenne hogy vajon a bekotessel van a baj hogy nem latja el arammal a termosztatot a Heat Link vagy az akut kell kicserelni, vagy a ket kabel mellett arammal is el kell latni a termosztatot?

    Valaszod elore is koszonom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Valószínűleg nem kap tápot. A heat linkhez csatolt leírást nézd meg, ott biztos jelezve van.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  46. Szia Tamás,

    Klassz a blogod, gratula!
    Egy Saunier Duval isotwin kondenzáziós gázkazánt jelenleg egy Siemens RAA20 termosztát vezérel, amit szeretnék kicserélni egy gen. 1 nest termosztátra.
    Két vezetékes bekötésű a rendszer, kikapcsolt állapotban 22.9V (DC), bekapcsolt állapotban 0V mérhető a kapcsok között. Csináltam róluk képeket:
    https://flic.kr/p/QPWEq1

    Hogyan lehet beüzemelni a nest-et?

    Előre is köszi a segítséget!

    Üdv,
    Barta István
    (Iván)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia István!

      Miért gen 1-et akarsz használni? Egyébként azt a fent leírt módon tudod megtenni.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Szia Tamás,

      Egyszerű a válasz, gen 1. van, ilyet tudtam szerezni. :D
      És akkor, ha jól értem, akkor ezzel a relé-trafó kombóval tudom megoldani?
      Köszi!

      Törlés
    3. Szia Iván!

      Elvileg igen.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  47. Kedves Tamás!

    Van egy ariston clas one 24 es kazánom ami garanciás, Openthermesen be tudnám kötni? Vagy az érintené a garanciát?

    Vagy ha a régi termosztátnak a kábelét vágjam el és kössem be oda a heat linket és külön adjak neki tápot (mert úgy látom azt is a kazán tápjáról szokták le venni)

    Segítségedet előre is köszönöm !
    Üdv : Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zoli!

      Nem érintheti a garanciát, hiszen bármilyen vezérlőt ráköthetsz.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    2. Kedves Tamás!

      Be kötöttem normál módon teljesen jól működik is, viszont azóta sem hagy nyugodni az Openthermes megoldás akik fel szerelték a készüléket nem tudták megmondani. A leírásban emleget egy csatlakozást T B bus moduláló berendezés néven, az lenne az?

      Köszi
      Üdv: Zoli

      Törlés
    3. Szia Zoli!

      Elvileg a Heat link OT1 és OT2 csatlakozája felelős a modulálásért.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  48. Szia Tamás!

    Házközponti fűtés esetén használható a Nest 3?
    Ilyen esetben a heatlinket hova kell bekötni?

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello!

      Ezt nem pontosan értem. Úgy kell elképzelni, hog egy több lakásból álló épületben, ahol központi fűtési rendszer van, ott hova kell tenni?
      Gondolom nem az összes lakást akarod szabályozni, így az a kérdés, hogy a te lakásodba hol és hogyan jön be a fűtés, azt mi vezérli jelenleg.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  49. Szia Tamás! írtad,h honeywell szeleppel van lehetőség 2 fűtéskört fűteni, csak nem látom át, h hogyan működik. Hiszen a padlóba alacsonyabb hőfokú víz megy, mint a radiátorokba, úgyhogy ugyanazt a vizet nem oszthatom csak úgy ketté egy szeleppel, vagy mégis? Ezt tudnád nekem részletezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nálunk speciel ugyanaz a hőmérséklet megy. Szerintem ez nem okozhat gondot.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  50. Kedves Tamás!

    Szeretném a segítségedet kérni. A kazánom ariston premium evo clas, a termosztátom 2 vezetékkel van bekötve, egy kék és egy barna, meg megy mellette egy bekötetlen zöld-sárga. Nest 3 termosztátot szeretnék beszerelni és érdekelne, hogy ezt heat link nélkül a meglévő vezetékkel meg tudom-e tenni vagy heat link bekötését kell alkalmaznom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A termosztáton 1-2-3 kábelhelyekből az 1-es helyre a kék és a 2-es helyre a barna kábel van bekötve, 8 (2) A és 250 VAC felirat szerepel még rajta. Közben bejelentkeztem, hogy ne Unknown néven szerepeljek.

      Törlés
    2. Szia!

      Sajnos a Gen3-at annyira nem ismerem jól, hogy erre egzakt választ adhassak. Én azt gondolom, hogy költség optimalizálás miatt nincs US és EU verzió magából a termosztát egységből, a különbség a Heat link, ami ugye egy plusz egység.
      Az a sejtésem, hogy Heat link nélkül a blog posztban leírt módon tudod bekötni a termosztátot, de ezt nem merem 100%-osan állítani!

      Üdv

      Tamás

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  51. Szia Tamás, Következő kérdés, hogy a next termosztát képes infrafűtési rendszereket is irányítani? Kiegészítőként a padlófűtéshez infrapaneleken gondolkodtam.

    VálaszTörlés
  52. Kedves Tamás,
    Meg tudnád erősíteni, hogy ha a Ferroli Tantaqua N30 EL kombikazán 11-12 csatlakozására kötöm a Nest 3. gen termosztát 2-3 pontját akkor mindkettő megfelelően fog működni?
    Üdv

    VálaszTörlés
  53. Szia Soldy!

    Elérhető valahol a manual-ja a kazánnak, mert neten nem találtam, és így nem tudok nyilatkozni.

    Üdv

    Tamás

    VálaszTörlés
  54. Kedves Tamás!
    Köszönet a támogatásért! Alább megy a haszn.ut elérhetősége.
    http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_10.pdf
    Üdv: Soldy

    VálaszTörlés
  55. Tamás, ha ez kevés infót tartalmaz, el tudom küldeni a részletes elektromos vázlatokat emailben.
    agelsei@hotmail.com
    Üdv: Soldy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A doksi alapján a TA pontra kell bekötni, de a rajzon ilyet nem látok.

      Üdv

      Tamás

      Törlés
  56. Kösszi Tamás,
    Az a 72 pont lesz.
    Üdv

    VálaszTörlés
  57. Üdv!
    Nekem van egy us verzió nest 3. Rá tudom kötni ezt egy új vaillant vu 246/5-3 h-int ii kazánra? A régi termosztátba két vezeték ment. Hová kéne kötnöm a nestnél? Köszi

    VálaszTörlés
  58. Beregisztráltam, várom válaszod. Köszi

    VálaszTörlés
  59. Ha bekötöm a w1-re és az RH-ra megy a a kazán egyfolytában
    nem kapcsol ki..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Ha nincs heat linke-ed, akkor a bejegyzsében leírt módon kell a bekötést megcsinálni. Ha van heat link-ed, akkor a 2-es és 3-as bekötést kell használni.

      Üdv

      Törlés
  60. Kedves Tamás,

    Nagyon hasznos és jól megírt poszt. Arra vonatkozóan azonban nem láttam benne információt, hogy a Finder relé nyolc lába közül melyikre mit kell kötni, hogy az olasz oldalon jelölt bekötés létrejöjjön. Ezzel kapcsolatban kérek szépen további információt, mert én is egy Lyric T5 bekötést akarok csinálni, trafóval, relével. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  61. Kedves Tamás!

    Most szeretném üzembe helyezni egy 3. generációs termosztátom, meg tudnád mondani, hogy ha csak egy kazánt (viessman gázkazán, fűtésre) szeretnék rákötni akkor, hova kel bekössem a heat linket? OT1,2, vagy a 2,3?

    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  62. Kedves Tamás!

    Tudnál nekem abban segíteni, hogy vettem egy Westen Pulsar Condens 1.32 gázkazánt, szeretnék hozzá venni egy Nest termosztátot. Az lenne a kérdésem, hogy On/Off-al érdemes rákötni a heat linket a kazánra vagy opentherm portokon? A kérdésem még az lenne, hogy a külső fűtés keringetőszivattyút hogy lehet rákötni, hogy elinduljon? A nest tudja indítani vagy esetleg a kazán tudná? Valamint még az lenne a kérdésem, hogy, ha a heatlinket és a termosztátot a T1/T2-vel kötöm össze, az csak tápod ad és wifin kommunikálnak vagy lehet vezetéken is?

    Köszönöm a segítséged!

    Szabolcs

    VálaszTörlés
  63. Kedves Tamás,

    Köszönöm a hasznos infókat! USA nest 3. generációs termosztátom van és ehhez keresek heat linket. Meg tudnád mondani, hogy hol lehet ilyet kapni? Ill. ha nem lehet kapni, akkor milyen megoldást ajánlanál a termosztát beüzemeléséhez?
    A kazánból jön vezetékezés a régi termosztátba, a 220v és a vezérlő kábel. Ezekhez biztosan kell egy átalakító, ugye?

    A kazán típusát sajnos nem tudom, egy öregebb (kb 10-14 éves) kombicirkós Viessmann kazán.

    Előre is köszi a válaszod.

    VálaszTörlés
  64. Kedves Tamas,
    tudna javasolni nest beszerolt magyarorszagon(nograd megye) esetleg On be tudna szerelni egyet? (varhatom arajanlatat?) heatlink, wifi csat. stb... kerem jelezzen vissza, Udv German Tamas

    VálaszTörlés
  65. Kedves Tamás,
    Egy Noneywelll termosztátot szeretnék lecserélni a Nest V3-as típusra, vajon elég, ha csak a Nest-et lecserélem?

    A választ előre is köszönöm,
    Üdvözlettel:
    Kalpagos Tamás

    VálaszTörlés
  66. Én is pont ezt tettem. A nest hamar megadta magát. Elvileg elég csak a termosztátot cserélni, felépítésileg ugyanaz mindkettő. Bár nekem a Honeywell T6-al már nem megy OT-n a kommunikáció Westen kazánnal (kommunikál, de nem fűt), ezért ON/OFF-on megy. Lényegi változás nem történt, fogyasztás ugyanannyi.

    VálaszTörlés
  67. üdvözöm, a segítségét kérném. Házközponti fűtesünk van egy Honeywell motoros zónaszeleppel. Ezt szeretném összehozni nest termosztáttal. Ebben az esetben simán az Ön álltal megadott módon be lehet kötni?

    VálaszTörlés

Facebook