2013. febr. 21.

Postai piac liberalizációja

Már csak pár hét és megtudjuk mit is jelent a hazai postai piac liberalizálása. Mit hozhat nekünk egy új belépő, az állami Magyar Posta mamut mellé. A hazai vezető nézetekkel ellentétben teljes mértékben hiszek a szabad piacban és nem gondolom, hogy az állami irányítás alatt álló cégek hosszú távon életképesek, profin működő, profit orientált vállalkozások lennének. Már pedig egy profi szolgáltatáshoz pénz kell, ezt tagadni és megvetni szűklátókörűségre vall.

Miért is nem jó nekem a posta? Több okból. Milyen jogon szidom? Rendszeres használója vagyok a rendszernek, amely egyelőre megkerülhetetlen. A webáruházunkban is több postai megoldás is helyett kapott a választható szállítási módoknál, igény van rá. És bizonyos szolgáltatási körökkel, mint pl. az MPL futárszolgálattal, összességében meg vagyok elégedve.

Ami mégis a poszt megírására késztetett az a mai telefon beszélgetés, amely a postai vámkezeléstől jött. A webáruházba rendeltünk pár új terméket Amerikából és a posta felajánlotta a vámkezelés elvégzését, amit idő hiányában elfogadtunk. A lenti képeken látható, hogy milyen minőségű papírokat küldtek ki hagyományos postai úton (sicc!) pár adat bekéréséhez. Ez már egy minősítő körülmény. Aztán jött a telefonhívás, amely során olyan lekezelő és flegma módon beszélt velem az ügyintéző, hogy megint elfelejtettük azt, hogy ki a vevő és ki a szolgáltató. Már csak hab a tortán, hogy nekem kellett lefordítanom az angol nyelven írt számlán szereplő tételek megnevezését. 21. század, magyar vámkezelési hivatal: idegen nyelvtudás nem kötelező. Végül is nem idegen országokból érkező csomagokat kell ilyen helyen kezelni.

Az ilyen fajta hozzáállás és ügyintézői kvalitás számomra elfogadhatatlan egy szolgáltató cég esetében. És még kellemetlenebb lesz, ha az új versenyző (versenyzők!?) is belép erre a piacra. Tény, hogy látom és tapasztalom a posta igyekvését a színvonal emelésére, de egyelőre csak üzleti szinten, lakossági oldalon még mindig ott tartunk, hogy 1 hét alatt ér egy ajánlott küldemény 100 km-re lévő városok között. A be nem dobott értesítőről nem is beszélve.

Bárhogy is alakul, mi csak nyerhetünk az európai postaliberalizációval (az 50 grammnál könnyebb küldemények - praktikusan levelek - piaca). Azt azonban egyetlen webáruház sem hagyhatja figyelmen kívül, hogy ennek ellenére a lakosság nagy része még mindig jobban fogja kedvelni a Magyar Posta szolgáltatását, mint a drágának hitt futárcégeket, vagy akár az új belépőket. A saját tapasztalatunk, hogy sokan választják a postai szolgáltatásokat azonos vagy magasabb ár esetén is. Alább a 2012-es statisztikánk a webárházban leadott rendeléseknél a választott szállítási megoldások százalékos megoszlása.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook