2013. febr. 26.

Online szolgáltatások helyzete hazánkban

Két remek online szolgáltatással kapcsolatos cikket olvastam a minap, az egyik a MasterCard MasterPass fizetési megoldása, a másik pedig a Kickstarter online közösségi projekt finanszírozási megoldása. Ünnepelni valók. De nem nálunk.

A Kickstarterhez hasonló kezdeményezés magyar viszonylatban is megtalálható, nem is egy (indulj.be és kezdheted.hu), mégsem működnek igazán. Véleményem szerint található nem egy támogatásra érdemes projekt, azonban a pár tízezer forintos támogatási összeget egyik sem lépi túl és így sikertelen a megvalósulás. Pedig ebben az esetben valóban a közösség ereje számítana, ami úgy tűnik egyelőre nincs meg idehaza. Nem foghatjuk a pénzre, hiszen akár 500 Ft-tal is támogathatunk egy projektet (1000 ember esetén már fél millió forint is összejönne, ami elég a legtöbb projekthez), itt inkább  a fejekben kell a hibát keresni.

Ha a Mastercard-os cikk alatti kommenteket is elolvassuk, akkor még világosabb a kép. Egy fizetési innovációval kapcsolatban, amely megkönnyíti a mindennapi életünket, miért kell egyszerre faji kérdéseket feszegetni, nem értem. Saját érdekünk lenne, hogy olyan technológiát használjunk, amely csökkenti a készpénz használatot, biztonságossá teszi a fizetést, a pénz kezelést. Kényelmesen fizethetünk nagyobb összegeket is, nem kell borítékozni, családi őrjáratot szervezni. Sokan mégis a párnákba tömnék a pénzüket.

Vajon miért nem tudjuk értékelni és használni ezeket a megoldásokat kis hazánkban? Miért az irigység, az ellenszenv fogalmazódik meg az emberek egy részében ilyenkor? A kickstarteres oldalak (remélhetőleg csak) kezdeti sikertelensége jól megvilágítja a magyar társadalom rákfenéjét, a széthúzást, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" effektust.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook