2018. jan. 31.

Hogyan keltsünk életre egy Xiaomi asztali LED lámpát 5 perc alatt?

Otthonunkba került egy Xiaomi asztali LED lámpa, amiről kinézete alapján nem sokat vártam, de kellemesen csalódtam. Amikor kezembe kaptam a készüléket nem tudtam róla semmit, csak azt hogy okos lámpa.
De kezdjük az elején.

Design, csomagolás

Szép fehér dobozban érkezett a lámpa, de aki Apple és Nest termékek csomagoláshoz van szokva, kicsit csalódni fog. Semmi extra, de más az érzés.
A lámpa kapott egy fólia csomagolást is, illetve a doboz tartalmazott még egy kicsi adaptert, hogy itthoni hálózaton is lehessen használni.
A lámpa viszonylag súlyos darab (800g), de csak a talpa, így nagyon stabilan áll. A kábel elegendő hosszúságú, szép vékony fehér.
Csupán egy gomb található rajta (illetve az alján egy reset gomb, erre később visszatérek), így nem is értettem mitől lenne okos, használati útmutató nem volt a dobozban (frissítés: nekem hiányzott a dobozból, de amúgy van benne).







A külső kialakítás nekem nagyon tetszik, letisztult forma, kompakt méret, a világító rész teljesen lehajtható a tartó oszlop mellé. A zsanér a gyártói oldal szerint nagyon bonyolult szerkezet és tartósnak is tűnik, szépen mozog, nem akad, stabilan áll az adott helyzetben. A tartó oszlop magassága 45 cm és maga a fej és ugyanennyi. A talapzat 15 cm átmérőjű.


Xiaomi asztali LED lámpa


Beüzemelés

A termék gyártói oldalán kezdtem el keresgélni esetleges applikáció után, de a szép termék bemutató oldalon sehol nem volt app link.
Egy kis kutakodás után találtam két appot, az egyik a Yeelight a másik a Xiaomi cég saját alkalmazása a Mi Home. Ez utóbbi kínai nyelvű app ikon aláírással jelenik meg az appok között.

Feltelepítés után végig vezet a setup folyamaton, ahol:

1. első lépésként ki kell választani a terméket, amit használni szeretnénk
2. kapcsoljuk be a lámpát a rajta levő gomb megnyomásával (ezt jelzi az app)
3. adjuk meg a wifi hálózatunk belépési adatait, majd kicsit várni kell
4. lépjünk át a Settings-be és az elérhető wifi hálózatok között meg fog jelenni a lámpa saját hálózata


5. ezt válasszuk ki majd lépjünk vissza az appba és már ott lesz az elérhető készülékek között a lámpánk


Érdemes megjegyzeni, hogy 2.4 GHz-es hálózatra képes csatlakozni és jobb megoldás a wifi használata, mint a Bluetooth, hiszen így a lakás bármely pontjáról vezérelhetjük, nincs gond a hatótávolsággal.

Én először a kínai appal kezdtem, majd utána próbáltam ki a Yeelight appot. Viszont mivel a készülék már hozzá volt adva az első apphoz, így resetelni kellett a lámpát. Ezt a talpán található bemélyedésban lévő apró gomb 5 mp-ig tartó megnyomásával érhetjük el. Ezután újra végig kell menni a beállításon.

Nos, készen volt az okos LED lámpa a használatra.



Használat

A smart lámpán található oldschool gomb használatával be- és kikapcsolni tudjuk, illetve a fényerőt szabályozni.

Az appon keresztül ennél már jóval több lehetőségünk van, amivel elég sokat lehet játszani (a gyerekektől alig tudtam visszakérni a telefont...) :-).

- szabályozható a fényerősség
- szabályozható a színhőmérséklet
- választhatunk előre definiált mode-ok között (olvasás, gyertyaláng, számítógépezés) vagy létrehozhatunk mi is sajátokat
- elláthatjuk "gyerekzárral" (korlátozhatjuk a színhőmérsékletet)


Mi Home app - szín beállítás






Az alap funkciókon kívül lehetőség van külső szolgálattókhoz való csatlakozásra (Amazon Alexa, Google Home), illetve IFTTT parancsok (ha X esemény bekövetkezett, akkor Y lép életbe) tervezésére.




Nagyon jó ötletnek tartom a Pomodoro módszer integrálását, vagyis beállítható, hogy pl. 45 perc után automatikusan lekapcsoljon a lámpa és 15 perc után kapcsol csak vissza, így kényszerítve minket egy kis szünet tartására, illetve segít beosztani az időnként, anélkül, hogy erre figyelnünk kéne.

Összeségében egy egyszerű, látványos, de mégis letisztult formavilágot felmutató okos lámpát kapunk, teljesen normális összegért. Maga az applikáció (Yeelight) is jól használható, így bátran ajánlom ezt a LED lámpát, nem csak kütyü bolondoknak.


Tapasztalat:
- masszív kialakítás, szép design
- nagyon jó erős fénye van a lámpának
- jól használhatóak az előre definiált beállítások
- nincs egyértelmű utalás, hogy milyen appal használható
- kicsit keszekusza az app navigációja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook