2017. jan. 4.

Felesleges sorban állás

Minden alkalommal jót nevetek magamban, amikor bejelentik a hírekben mint valami óriási dolgot, hogy 2 Ft-tal emelik a benzin árát és mindenki rohan tankolni, akár negyed óráig is sorba állva. Ha egy kicsit is tovább látunk a bejelentés manipulatív voltán, akkor számoljunk.
Miközben ott várakozik a sorban, leálltja az autót, újra indítja a motort, 5 méterrel arrébb gurul a másfél tonnával, majd tovább várakozik, kicsit megint előbbre gurul és így tovább. Ahogy nőztem, legalább 6-7 kocsi szokott így várakozni egymás után. Átlagos autó üzemanyagtartályát véve, ami mondjuk 50 liter, 2 Ft/liter kedvezményél 100 Ft megtakarítást jelent egy tankolás. Big deal! A sorbanállás alatt legalább fél liter elfogy, ami mai árakkal számolva 150-200 Ft. Megérte. Több benzint elpazarol, mint amit megspórol. És akkor az ott töltött semmibe veszett időről nem is beszéltem.

Ugyanilyen pazarlás olyan funkciók lefejlesztése, amit senki nem fog használni, vagy nem szolgál üzleti értéket. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy egy ügyfél bele van szerelmesedve egy funkcióba vagy annyira vakon hisz valamiben, hogy mindenáron át akarja tolni annak fejlesztését a csapaton.

Mit tehetünk mi PO-k ilyenkor? Több módszer is a segítségünkre van.

5 whys

Használjuk a 5 whys technikát az adott funkcióval kapcsolatban és hamar ki fog derülni, hogy tényleg van értelme a kívánt funkciónak vagy nincs.

Üzleti érték

Puszta számokkal határozzuk meg, hogy mekkora üzleti értéke van az adott funkciónak, miben segíteni a ROI, a bevétel növekedését.

Konkurencia vizsgálat

Természetesen nem szentírás a konkurencia, de jó kiindulási alap lehet, ha az előnyben lévő versenytársnál sem használják az adott funkciót. Mivel én is voltam ügyfél szerepben, így jól tudom, hogy nehéz meggyőzni valakit annak az éllentétjéről amiben nagyon hisz. 

Viszont product ownerként az a feladatunk, hogy segítsük az ügyfelet, tudjuk nemet mondani neki, ha szükséges, és egy olyan termék létrehozásában támogassuk, ami valóban nyereséget fog termelni neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook