2013. jún. 5.

Svéd túra avagy a POS-ok és a Wi-Fi-k földje

Kiküldetés keretében múlt héten Svédország egyik csodás városában, Göteborgban volt szerencsém ellátogatni 2 napra, kedvenc autómárkám, a Volvo gyárába megbeszélésre. Az itthoni esős időhöz képest ott napsütés és 22 fok várt minket, és a Novotel kedves kiszolgálása. Este nyakunkba vettük a várost, és meglepődve tapasztaltuk, hogy ilyenkor bizony még este 10 órakor is világos van. Egy helyi kis kocsmát szemeltünk ki táplálék és ital elfogyasztására. Helyi speciálburgert és helyi sört fogyasztottunk, amik isteniek voltak és az utcai padokra kiülve figyeltük a fiatalokat, akiken a legfeltűnőbb a sokféle öltözködési mód volt. Maga a város kellemes, a belváros talán a Váci úthoz hasonlítható, semmi extra. Ami tetszett, hogy az átmenő forgalmat alagutakkal oldották meg, persze ez könnyű egy olyan sziklás terepen, mint Göteborg.

A legmegdöbbentőbbek a következők voltak, amiért ez a rövid bejegyzés született:
A kocsmában távozáskor jeleztük, hogy bankkártyával szeretnék fizetni. Erre mind a hárman kaptunk egy saját vezeték nélküli POS terminált, amin kerek 15 mp alatt végeztünk a fizetéssel és már mehettünk is. Volt Wi-Fi is a kocsmában, ingyenes, villám gyors. De szinte bárhol tudtam Wi-Fi-re csatlakozni a városban, vagy az utazás során. Nem kegy, nem plusz szolgáltatás, ALAP az ingyenes, gyors Wi-Fi elérés!
Vissza a szállodába villamossal mentünk, mert teli hassal már nem volt kedvünk 7 megállót gyalogolni. És hol vettünk jegyet? Nem, nem a megállóban. A villamoson. És mivel fizettünk? Igen, bankkártyával. A dologban a legszebb, hogy a villamos külsőre (formára) vetekszik a legrégibb budapesti villamossal, de gyönyörűen fel van újítva kívülről és belül olyan, mint egy Combino! Nincs igazuk!? Minek dobják ki az egész vasat, ha csak le kell festeni és belül ki kell pofozni egy kicsit.

Szóval ott fent északon már jóval előbbre járnak. Hány év múlva fogunk tudni bankkártyával fizetni a villamoson idehaza? 5? Mikor érjük el azt, hogy itthon ne kegy, hanem alapvető szolgáltatás legyen minden üzletben az ingyenes Wi-Fi hozzáférés? Remélem hamar. Apró dolgok, de mégis könnyebbé teszi a mindennapi életünket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Facebook